Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки провели фітосанітарний моніторинг агроценозів у господарствах Львівської області. Мета обстеження – своєчасне виявлення шкідників, хвороб і бур’янів, оцінка стану сільськогосподарських культур та погодних умов, що впливають на їхній розвиток.
Спостереження за змінами динаміки розвитку шкідників та моніторинг розвитку хвороб у посівах сільськогосподарських культур проводився у господарствах Львівської області на площі 3447 га, зокрема:
- 1190 га – озима пшениця;
- 1304 га – озимий ріпак;
- 110 га – озимий ячмінь;
- 33 га – ярий ячмінь;
- 113,2 га – яра пшениця;
- 638 га – кукурудза;
- 52 га – соя;
- 7 га – сад (яблуня)
Погода першої та другої декади травня була холодною, подекуди дуже холодною, похмурою, вітряною, із заморозками місцями в повітрі та на ґрунті. Температурний фон у більшості днів був нижчим від норми на 1–5℃ – такі значення температури повітря були характерні для квітня. Опади у вигляді дощу різної інтенсивності – від дрібного і помірного до зливного, місцями з грозами та градом – спостерігались по всій області.
Посіви кукурудзи, картоплі та овочів перебувають у стресовому стані через низький температурний фон у повітрі та на ґрунті, спостерігається пошкодження від приморозків.
Фази розвитку сільськогосподарських культур:
- Озима пшениця – трубкування, поява прапорцевого листка (ВВСН 39);
- Озимий ячмінь – колос і волоть повністю з’явилося (ВВСН 59);
- Яра пшениця – трубкування (ВВСН 30 – 31);
- Ярий ячмінь – трубкування (ВВСН 31 – 32);
- Озимий ріпак – цвітіння (ВВСН 61 …69) – формування і розвиток плодів (ВВСН 75);
- Кукурудза – розвиток листків (ВВСН 13-14);
- Соя – поява гіпокотиля з сім’ядолями над поверхнею ґрунту (ВВСН 09);
- Яблуня – розвиток плоду (ВВСН 72).
Фітосанітарний моніторинг агроценозів у господарствах Львівської області дозволяє своєчасно виявляти загрози для посівів, зокрема шкідників та хвороби, що активізуються в умовах несприятливої погоди. Отримані дані є основою для прийняття ефективних агротехнічних рішень та організації заходів захисту рослин, що вкрай важливо для збереження врожаю та забезпечення стабільного агровиробництва в регіоні.