28 листопада 2024 року у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького відбулася гостьова лекція на тему «Грип птиці: вірусологічні особливості, відбір зразків та лабораторна діагностика», яку прочитала кандидат ветеринарних наук Юлія СТОРЧАК – головна спеціалістка Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.
Із матеріалами лекції також ознайомилися завідувач кафедри мікробіології та вірусології, професор університету Ольга КАЛІНІНА, а також викладачі кафедри: доцент Орест КУЛЯБА, доцент Назарій СЕМАНЮК, доцент Ольга ЯРЕМКО, асистент Віталій МИРОНЧУК та здобувачі вищої освіти факультету ветеринарної медицини та факультету харчових технологій за спеціальністю біотехнологія.
На даній лекції були розглянуті такі питання як:
▪️ економічне, епізоотологічне та епідеміологічне значення грипу птиці, його вірусологічні властивості та здатність до мутацій;
▪️ клінічні ознаки та патоформологічні зміни при захворюванні птиці на грип;
▪️ методика відбору зразків біо(пат)матеріалу для лабораторних досліджень відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров`я тварин (ВООЗТ);
▪️ пакування та транспортування зразків до державних лабораторій Держпродспоживслужби тощо.
Слухачам було наголошено, що згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров`я тварин, основними заходами контролю направленими на мінімізацію ризиків поширення збудників транскордонних захворювань птиці в тому числі грипу є впровадження:
• системи раннього оповіщення про захворювання;
• постійних програм спостереження;
• визначення зон ризику щодо виявлення грипу птиці;
• дотримання в птахогосподарствах та особистих селянських господарствах вимог біобезпеки;
• застосування своєчасних та ефективних заходів з ліквідації захворювання;
• проведення інформаційних компаній направлених на підвищення обізнаності щодо грипу птиці.
Тематика лекції є актуальною та цікавою для широкого кола науково-педагогічних працівників і здобувачів освіти та викликала жвавий інтерес з боку присутніх.