gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки

Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та за участі представників реформи: Держпродспоживслужби, МОН, МОЗ, Мінагрополітики, Мінінфраструктури, Міністерства фінансів, а також європейського проєкту EU4SaferFood, представників громадських організацій та міжнародних партнерів.

Одним з найважливіших кроків в процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею є затвердження Стратегії реформування системи шкільного харчування до 2027 року.

Фахівці Держпродспоживслужби активно долучались до створення проєкту Стратегії та напрацювання плану розвитку реформи з фокусом на відновлення закладів освіти, безпечності харчових продуктів, соціальній підтримці та розвитку кадрового потенціалу.

В документі визначено план дій на 2023-2024 роки Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, йдеться про чотири цілі реформи:

  • підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
  • відновлення та модернізація кухонь та їдалень й дотримання вимог системи безпечності НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, включаючи впровадження нових норм харчування та меню;
  • формування культури здорового харчування в Україні.

На найближчі роки цей документ має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громадами можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Державні сайти України