gov-ua
Головне управління
Держпродспоживслужби у Львівській області

Йод: джерела, симптоми дефіциту та профілактика

Йод — це життєво важливий мікроелемент, необхідний для правильного функціонування щитоподібної залози та синтезу її гормонів.

Йод в організмі людини бере участь у регуляції енергетичного обміну; температури тіла; швидкості біохімічних реакцій; обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну; метаболізму деяких вітамінів; процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.

Добова норма споживання йоду:

  • Дорослі (від 18 років): 150 мкг
  • Вагітні та жінки, що годують груддю: 250–350 мкг
  • Діти: 0–6 років — 90 мкг

7–10 років — 120 мкг

11–17 років — 150 мкг

Основні джерела йоду:

  • Морепродукти — морські водорості (ламінарія, фукус), креветки, гребінці, кальмари, мідії, устриці, краби, омари
  • Морська риба
  • Йодована сіль
  • Овочі — морква, буряк, картопля, томати, шпинат, часник (особливо зелень), цибуля-перо, болгарський перець, баклажани, спаржа, бобові
  • Фрукти — фейхоа, хурма, цитрусові, ананас, банани, виноград (особливо сушений), диня, смородина, фініки, чорнослив
  • Інші продукти — молоко, вода, яйця, гречка, пшоно, хліб, твердий сир, вершкове масло, м’ясо (індичка, яловичина, телятина, свинина), волоські горіхи

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Недостатнє споживання йоду порушує роботу щитоподібної залози й може призвести до гіпотиреозу — стану, при якому знижується вироблення гормонів. Погіршити засвоєння йоду можуть і супутні дефіцити вітамінів А, селену, цинку, міді, заліза.

Симптоми йододефіциту:

  • Постійна втома, слабкість, знижений настрій
  • Погіршення пам’яті, слуху, зниження концентрації уваги
  • Випадіння волосся, сухість і в’ялість шкір
  • Порушення терморегуляції (відчуття холоду)
  • Різкі коливання маси тіла
  • Порушення роботи кишківника
  • Збільшення щитоподібної залози
  • У дітей — затримка росту та розумового розвитку
  • У вагітних — ризик викидня, вроджених вад у плода
  • У дорослих — зниження працездатності, підвищення холестерину
  • У важких випадках — розвиток раку щитоподібної залози

При виникненні вищезазначених ознак, важливо проконсультуватись з лікарем.

Профілактика йододефіциту

Щоб уникнути дефіциту йоду:

  • регулярно вживайте продукти, багаті на йод;
  • використовуйте йодовану сіль під час приготування їжі;
  • забезпечуйте достатній рівень йоду в раціоні дітей, особливо в закладах освіти

Діти з йододефіцитом швидко втомлюються, мають труднощі з навчанням, зосередженням та запам’ятовуванням інформації. Тому профілактика має бути системною і починатись змалечку.

Йод — маленький елемент, що відіграє велику роль у здоров’ї кожного з нас. Піклуйтеся про себе — додавайте до щоденного раціону продукти, збагачені йодом.

Державні сайти України