МОЗ України повідомляє, що останнім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь свідчить, що більшість з них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.
У Львівській області за 2016 рік зареєстровано 2 випадки отруєння грибами з 3-ма постраждалими, з них 2-є дітей, померла 1 дитина і 1 дорослий.
Не можна збирати гриби, які мають клубневидне потовщення ніжки, оточене оболонкою, як у блідої поганки та червоного мухомора, а також не збирати переспілі гриби, червиві особливо в міських парках, скверах, дворах та уздовж автомобільних трас та залізниць.
Мало кому відомо, що грибниці підберезовиків і підосиновиків на 6-7 рік свого існування починають виділяти у гриб отруйні речовини – токсини. Крім того, гриби є природними фільтрами, тобто тягнуть у себе все – пестициди, радіонукліди, свинець… У зв’язку з цим можна отруїтися навіть і білими грибами.
Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
Одним з важливих методів профілактики – правильне приготування грибів до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.
Не можна вірити поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини, часнику чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби.
Якщо ви збираєте гриби для засолення (волнушки, чорнушки, грузді, підзгрузді), що містять молочний сік, то перед засоленням вимочіть їх, щоб видалити гіркі речовини. Теж саме потрібно робити із сироїжками.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Тому слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти до 8 років, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів, вагітні та жінки, що годують груддю.
Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Під час посухи грибів краще не збиракти взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Після цього випити міцний холодний чай, молоко;
– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування!