З нагоди Міжнародного дня здоров’я рослин спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області провели інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учнів, студентів та працівників територіальних громад Львівщини .
Фахівці розповіли про актуальні виклики у сфері захисту рослин від шкідників і хвороб, які негативно впливають на продовольчу безпеку, довкілля та економіку. За даними ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН), щорічно у світі втрачається до 40% урожаю сільськогосподарських культур внаслідок шкідливих організмів.
Окрему увагу було приділено ключовим темам, що висвітлюються в межах Міжнародного року охорони здоров’я рослин за ініціативою ООН:
- збереження здоров’я рослин як засобу ліквідації голоду та досягнення Цілей сталого розвитку;
- необхідність обачності при переміщенні рослин і садивного матеріалу через кордон;
- впровадження міжнародних стандартів торгівлі рослинами;
- дотримання вимог щодо захисту рослин для безпечної торгівлі з мінімальним впливом шкідників і пестицидів на людей, довкілля та економіку;
- розвиток систем моніторингу та раннього попередження для запобігання фітосанітарним загрозам.
Проведення інформаційно-просвітницьких заходів до Міжнародного дня здоров’я рослин сприяє формуванню екологічної свідомості та відповідального ставлення до здоров’я рослин серед населення. Підвищення обізнаності про фітосанітарні норми є важливим елементом захисту продовольчої безпеки країни, а також важливою складовою сталого сільського господарства та міжнародної торгівлі.