Новини

Про спалах харчової токсикоінфекції в закладі громадського харчування, кафе-барі «Степ-Леон»

07.08.2018

Згідно  термінового повідомлення про надання медичної допомоги при надзвичайній ситуації (НС) з КЗ ЛОР “Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” м. Львів, яке надійшло на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області, встановлено факт захворювання 4-х дорослих осіб. Всі госпіталізовані в інфекційне відділення Боринської комунальної міської лікарні Турківського району. При огляді встановлено первинний діагноз: харчова токсикоінфекція. Всі постраждалі харчувалися в кафе-барі «Степ-Леон».

Фахівцями Держпродспоживслужби спільно з ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочато комплекс заходів по розслідуванні та локалізації спалаху.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

За результатами проведеного  позапланового заходу прийнято Рішення Головного державного інспектора Львівської області від 07.08.2018р. №7-1-13/6955 про тимчасове припинення з 07.08.2018р. по 16.08.2018р. виробництва та обігу харчових продуктів у закладі громадського харчування Кафе-бар “Степ Леон” в м. Стрию по вул. Львівська, 115.

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ЗАПРОВАДЖУЄ ВІДЕОФІКСАЦІЮ СВОЇХ ПЕРЕВІРОК

24.07.2018

Одним з ефективних засобів недопущення зловживань та незаконних дій співробітників органів державного нагляду є фіксація процесу виконання службових завдань за допомогою відеозасобів.

Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на виконання відповідно до Заходів щодо запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 №803-р, та відповідно до відомчого наказу від 20.12.2017 №1207 «Про впровадження процедури відеофіксації» з 1 січня 2018 року запроваджується відеофіксація заходів державного нагляду під час заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (контролю).

Зазначена процедура відеофіксації буде здійснюватись за допомогою нагрудних відеореєстраторів. Відповідне обладнання Головним управлінням Держпродспоживслужби в Львівській області закуплене у І кварталі поточного року.

У той же час, пунктом 8 статі 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначено, що орган державного нагляду має право фіксувати процес здійснення планового або позапланового заходу державного нагляду (рівно як і суб’єкт господарювання), тому окремого дозволу на проведення такої відеофіксації при проведенні контрольних заходів, регламентованих цим законом, особа, уповноважена на їх здійснення, не потребуватиме.

Відеофіксація заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності спрямована на підвищення рівня об’єктивності, прозорості, неупередженості співробітників Головного управління Держпродспоживслужби в Львівській області, стане своєрідним «запобіжником»  від неправомірних дій з їхнього боку. Водночас, вона повинна також зменшити ймовірність порушення вимог чинного законодавства та дисциплінувати й самого суб’єкта господарювання.

За словами Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, під час прямого ефіру радіо «Голос столиці»: «Є три принципи боротьби з корупцією: прозоре регулювання, достойні зарплати та незворотність покарання. Наразі створено достатньо антикорупційних органів, є певний прогрес із рівнем зарплат. Крім того, в плані регулювання ми зараз працюємо над удосконаленням всіх процесів своєї діяльності і усуваємо ті моменти, які можуть бути корупційно місткими. Зокрема, ми розраховуємо, що при запровадженні відеофіксації перевірок такі чинники будуть нівельовані».

Головне управління Держпродспоживслужби в Львівській області звертається до суб’єктів господарювання поставитися з розумінням до такої ініціативи, підтримати її і всіляко сприяти цим нововведенням, адже лише у взаємодії та тісній співпраці Держпродспоживслужби та суб’єктів підприємницької діяльності можливе подолання негативних процесів, які можуть мати місце під час заходів державного нагляду.

Ця ініціатива ще один крок до розбудови правової держави та цивілізованого суспільства.

Оновлена інформація про спалах ХТІ серед відвідувачів кафе «Tomash Kebab»

18.07.2018

Згідно інформації, яка надійшла на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області від КЗ ЛОР “Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” встановлено, що станом на 17.07.2018 р. всього за меддопомогою звернулося 30 осіб, з них 1 дитина 17 років, які 09-12 липня 2018 р. харчувались в закладі громадського харчування «Tomash Kebab» за адресою м. Львів вул. Куліша, 10. Госпіталізовано 28 осіб (двоє на амбулаторному лікуванні, з них 1 дитина). Виписано – 12 осіб, на стаціонарному лікуванні залишається 16 осіб.  8 виписаним постраждалим встановлено заключний діагноз – сальмонельоз клінічно, 4 – сальмонельоз лабораторно підтверджений – S.еnteritidis. Решта досліджень знаходиться в роботі.

Львівським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області спільно з ЛМВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено позапланову перевірку закладу з відбором проб на лабораторне дослідження. В ході перевірки виявлено ряд недоліків:

– персонал (6 осіб) допущено до роботи без обов’язкового медичного огляду та пройденого навчання з питань гігієни персоналу та щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів;

– харчові продукти не є захищеними від вторинного інфікування в процесі їх переробки та обігу.

– порушується температурний режим при зберіганні напівфабрикатів, зокрема відсутня холодильна вітрина на лінії роздачі та стікери з датою приготування і терміном реалізації.

Згідно результатів лабораторних досліджень з 20 змивів на умовно-патогенну та патогенну флору у 9 випадках (45%) виявлено відхилення, з 6 обстежених працівників у 2 осіб (33%) виявлено стафілокок ауреус, в 1- бактерії роду сальмонела.

За результатами проведеного  позапланового заходу прийнято Рішення Головного державного ветеринарного інспектора Львівської області від 13.07.2018р. №7-1-13/6259 про тимчасове припинення з 13.07.2018р. по 26.07.2018р.  виробництва та  обігу харчових продуктів  у закладі громадського харчування «Tomash Kebab»  ФОП Криштофовича Т.С. та ФОП Степанової М.В на вул. П. Куліша,10 у м. Львові. Заклад громадського харчування  призупинив виробництво та  обіг харчових продуктів, направлений припис про усунення виявлених недоліків, складено протоколи про притягнення винних до адміністративної відповідальності.

Галицьким відділення поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області відкрито кримінальне провадження за ЄРДР №12018140050003222 від 13.07.2018р.

Комплекс протиепідемічних заходів триває. Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Інформація про спалах ГКІ та ХТІ в ресторані «Отаман»

17.07.2018

Згідно повідомлень КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна лікарня» та КЗ ЛОР “Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”

госпіталізовано 4 дорослих осіб, які 14-15 липня 2018 р. харчувались в ресторані «Отаман» в с. Пасіки-Зубрицькі на вул. Мазепи,120. В ці дні в закладі громадського харчування святкувались два весілля, день народження та просто харчувались відвідувачі.

При госпіталізації поставлено діагноз – 2 хворим харчова токсикоінфекція, 2 хворим – гостра кишкова інфекція. Стан хворих середньої важкості.

На підставі наказу начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області фахівцями Пустомитівського районного управління  спільно з Пустомитівським районним відділом ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочатий комплекс протиепідемічних заходів по розслідуванню та локалізації спалаху.

Скерована інформація про виникнення спалаху Голові ЛОДА, прокурору Львівської області, начальнику Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Cитуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Про спалах ХТІ серед відвідувачів кафе «Tomash Kebab» у м. Львові

13.07.2018

Згідно інформації, яка надійшла на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області 13.07.18р. від ЛВП ДУ «Лабораторний центр на залізничному транспорті МОЗ України»,  КЗ ЛОР «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» встановлено, що станом на 13.07.18 р. на стаціонарному лікуванні знаходиться 10 дорослих осіб. Семеро – госпіталізовані в відділення КЗ ЛОР «ЛОІКЛ», троє – в Пустомитівську ЦРЛ (1 з них в денний стаціонар). При поступленні п’ятьом  постраждалим виставлено попередній діагноз – «гостра кишкова інфекція», п’ятьом – «харчова токсикоінфекція». Стан хворих середньої важкості.

З епіданамнезу встановлено, що всі постраждалі своє захворювання пов’язують з харчуванням 10-11.07.18р. у закладі громадського харчування «Tomash Kebab» за адресою м. Львів, вул. П.Куліша, 10.

Фахівцями Львівського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області разом із фахівцями Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» 13.07.18 р. розпочато комплекс протиепідемічних заходів по розслідуванню та локалізації спалаху.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Рішення Головного державного ветеринарного інспектора Львівської області про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів в закладах харчування «Tomash Kebab» за адресою м. Львів, вул. П.Куліша, 10 від 13.07.2018 р. №6259