Новини

Профілактика отруєння грибами

01.10.2018

Вживання дикорослих грибів на Львівщині є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Згідно повідомлення МОЗ України протягом 2018 року в Україні вже отруїлися дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померло, у Львівській області в цьому році ще не було зареєстрованих випадків отруєнь грибами.

 Як вберегтися від отруєння грибами і що робити при підозрах на отруєння.

Найдієвіша порада, яка вбереже вас від отруєння грибами, – це відмовитися від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.

Не купуйте гриби на ринках стихійної торгівлі і не збирайте їх поблизу трас, підприємств, забруднених територій.

Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів та не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі, не вживайте також сирих грибів.

Щоб уникнути отруєння грибами, користуйтесь правилом “однієї доби”: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин) і зберігайте грибні страви не більше доби.

Основні ознаки отруєння грибами

Нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

  • Перша допомога при отруєнні грибами
  • Найголовніше – терміново телефонуйте «103».
  • Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти.
  • До приїзду медичної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
  • Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може пришвидшити всмоктування токсинів.
  • Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно.
  • Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що проведене лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Ніякого самолікування! Тому що, чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде відбуватися перебіг отруєння.

 

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області взяли участь у семінарі-нараді з питань підвищення ефективності роботи з громадськістю та ЗМІ

28.09.2018

27 вересня 2018 року в м.Києві відбувся семінар-нарада на тему «Шляхи підвищення ефективності роботи з громадськістю та ЗМІ, основні проблеми, виклики та ризики в даній сфері», який організовував відділ взаємодії з громадськістю та ЗМІ Держпродспоживслужби.

Перед учасниками семінару зі вступним словом виступив Володимир Лапа, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, який відзначив важливість сфери комунікації в територіальних органах, як складової ефективної роботи Держпродспоживслужби.

На семінарі спільно із начальником відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ Держпродспоживслужби, Маріанною Вторушиною, експертом проекту ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (Association4U) з питань комунікації, Андрієм Безрученко, начальником відділу інформаційного наповнення Урядового веб-порталу, Любов’ю Нечипоренко було розглянуто основні техніки виходу із конфліктних ситуацій, механізми налагодження комунікації з громадськістю та ЗМІ, особливості висвітлення діяльності Держпродспоживлужби на всіх рівнях, проаналізовано основні помилки, які допускають автори при написанні текстів для розміщення на офіційних інтернет-ресурсах органів виконавчої влади.

Також, учасники семінару побували на екскурсії в Музеї історії урядів України, сесійній залі Кабінету Міністрів України та взяли участь в роботі Урядової комунікаційної стратегії «Єдиний голос»,  у рамках якої зустрілися з колегами із Кабінету Міністрів України та інших центральних органів виконавчої влади.

 

Щодо проведення Всеукраїнського семінару на тему «Нормативне забезпечення та сучасні підходи до лабораторної діагностики бруцельозу, лейкозу, лептоспірозу тварин в Україні»

25.09.2018

25 вересня 2018 року в приміщенні Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини проходить Всеукраїнський семінар на тему «Нормативне забезпечення та сучасні підходи до лабораторної діагностики бруцельозу, лейкозу, лептоспірозу тварин в Україні» для завідувачів імунологічними відділами регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби.

Метою семінару є підвищення рівня знань щодо сучасних методів діагностики та епізоотичного стану інфекційних хвороб тварин в Україні.

У заході взяли участь представники всіх регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, фахівці Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Львівського національного медичного університету ім.Данила Галицького, Інституту ветеринарної медицини УААН, Інституту експериментальної клінічної ветеринарної медицини НААН, Білоцерківського національного аграрного університету.

Перед учасниками семінару зі вступним словом виступив  Євген Баркит, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Андрій Меженський, заступник директора з наукової роботи, міжнародних відносин та інформаційно-наукового забезпечення Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, довів до відома учасників семінару основні проблемні питання сучасного стану лабораторної діагностики в Україні.

Учасники семінару обговорили питання епізоотичного стану по лептоспірозу тварин в Україні, методичні аспекти бруцельозу в західноукраїнському регіоні, досвід використання різних методів діагностики лейкозу ВРХ у діяльності науково-дослідних лабораторій лейкозів великої рогатої худоби БНАУ, сучасні системи моніторингу та профілактики бруцельозу тварин та сучасний стан лабораторної діагностики в Україні.

Щодо впровадження системи НАССР операторами ринку, які здійснюють діяльність пов’язану із харчовими продуктами

24.09.2018

Відповідно до ст.20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» всі оператори ринку, які здійснюють діяльність пов’язану із харчовими продуктами повинні на своїх потужностях розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів. (більше)

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області виявило порушення щодо встановлених тарифів за житлово-комунальні послуги на суму 187,9 тис грн

21.09.2018

На підставі обґрунтованих звернень громадян про порушення суб’єктами господарювання їх законних прав, у 2018 році фахівцями відділу контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області здійснено позапланові заходи державного нагляду (контролю) та виявлено численні порушення законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Порушення були виявлені при формуванні, встановленні та наданні послуг з централізованого водопостачання, водовідведення та з утримання будинків, прибудинкових територій.

Відповідно до ч.1 ст.165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення на керівників підприємств було складено протоколи про адміністративні правопорушення, накладено адміністративні санкції на загальну суму 29 809,46 грн. та зобов’язано повернути споживачам – 187 906,32 грн.