Новини

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на грип та ГРВІ за 48-й тиждень 2017року у Львівській області

06.12.2017

За підсумками моніторингу, проведеного ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», впродовж 48 тижня (27.11-03.12) спостерігається  тенденція  збільшення кількості  захворілих  на грип та гострі респіраторні  інфекції . За вказаний період у Львівській області захворіло на грип та ГРІ 10 828 осіб, що на 677 випадків більше у порівнянні з минулим тижнем. Інтенсивний показник захворюваності становить 428,7 при епідемічному порозі 820,98. Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 61,7% ( абс. число 6 686 осіб).

У м. Львові за цей же період захворіло 4 149  осіб, інтенсивний показник –  537,8 при епідпорозі 604,79. Питома вага захворілих дітей до 17 років складає 56,1%. Зареєстровано перевищення епідемічного порогу у віковій групі 15-17 років на 3,1%.

Протягом 48 тижня було госпіталізовано в інфекційні стаціонари області з діагнозом   ГРІ  – 179 осіб (1,6%), у тому числі – 141 дитина віком до 17 років.

Вірусологічною лабораторією  ДУ  «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР)  з початку епідемічного сезону обстежено 33  хворих  із підозрою  на грип  та ГРІ, позитивних результатів на грип не зареєстровано. Серед збудників ГРВІ виявлено в 2 осіб  – РНК риновірусу та в 1 особи – РНК парагрипу ІІ типу.

В Україні пройшли перереєстрацію вакцини проти грипу: “Інфлувак” (виробник – Нідерланди), “Інфлуензе Ваксин” (Китай), “Джісі ФЛЮ” (Корея) і “Ваксігрип” (Франція). Станом на 01.12.2017р. у Львівській області отримали щеплення проти грипу 3 026 осіб, в т.ч. з групи ризику 2 769 осіб.

Про спалахи харчових отруєнь, отруєнь грибами, випадків ботулізму у Львівській області станом на 01.12.17 р.

06.12.2017

Станом на 01.12.17 р. по Львівській області зареєстровано 7 спалахів гострої кишкової інфекції з 143 постраждалими, в тому числі 33 дитини та 1 випадок захворюваності на вірусний гепатит «А» з 3-ма постраждалими. Всі випадки ГКІ повязані з недотриманням санітарно-гігієнічних вимог на обєктах громадського харчування, торгівлі та дитячих організованих коллективах.

У звязку з тим, що 2017 рік видався грибним, що спонукало населення до їх масового збирання, а в подальшому до не завжди правильного приготування зареєстровано отруєння в 23 домашніх осередках з 37 постраждалими, в тому числі 4 дітей. Померло в результаті отруєння 4 дорослих осіб. Найбільше випадків отруєння реєструвалось серед мешканців м. Львова – в 9 домашніх осередках; Пустомитівського району – в 4 домашніх осередках;  Буського, Миколаївського, Радехівського  районах – по 2 осередки;   Камянка-Бузького, Жидакчівського, Самбірського,  Городоцького районів – по 1 осередку. Постраждалі вживали як їстивні так і умовно їстивні гриби ( парасольки, опеньки, гливи, сироїжки).

Окрім того, зареєстровано 6 випадків ботулізму з 7-ма постраждалими. Захворівші вживали консерви мясні та оселедець підсолений копчений.

У всіх випадках  Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ ДПСС у ЛО проведено оперативне розслідування та вжито комплекс заходів  по локалізації випадків захворювання.

Про захворювання на вірусний гепатит А студентів ДНЗ «Львівське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту» у м. Львові

04.12.2017

Згідно повідомлення Львівського відокремленого підрозділу ДУ «Лабораторний центр на залізничному транспорті МОЗ України» станом на 04.11.17р. на стаціонарному лікуванні знаходиться 4-о студентів: 3-є в інфекційному відділенні Сколівської ЦРЛ Львівської обл. та 1 студент в інфекційному відділенні Воловецької ЦРЛ Закарпатської обл.  Діагноз « Вірусний гепатит А».

Стан захворілих середнього ступеню важкості. Хворим надається кваліфікована медична допомога.

Фахівцями Льівського міського Управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області разом із фахівцями ЛВПДУ «Лабораторний центр на залізничному транспорті МОЗ України» проводиться епідрозслідування та санітарно-епідеміологічне обстеження навчального закладу.

На даний час проведено лабораторне обстеження 18 контактних осіб.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області.

Оголошено конкурс на заміщення вакантних посад державної служби категорії “Б” та “В”

04.12.2017

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області оголосило конкурс на заміщення вакантних посад державної служби категорії “Б” та “В”:

  • головний спеціаліст Червоноградського міського відділу;
  • головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Буського районного управління;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Дрогобицького міського управління;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Дрогобицького районного управління;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Жовківського районного управління;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Перемишлянського районного управлінняі;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Пустомитівського районного управління;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Радехівського районного управління;
  • заступник начальника управління – начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Яворівського районного управління;
  • начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жидачівського районного управління;
  • начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Золочівського районного управління;
  • головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини (2 посади).

.

Детальніше в розділі Кадрова політика та на офіційному сайті Національного агенства України з питань державної служби

Підготовка насіння до сівби

24.11.2017

Підготовка насіння до сівби та своєчасна доробка насіння – одна з важливих технологічних етапів насінництва. Тому до закладки на зберігання насіння ярих культур під урожай 2018 року потрібно віднестись відповідально, дотримуючись методичних і технологічних рекомендацій щодо умов зберігання. Перед засипанням насіння на зберігання вологість насіння потрібно довести до рівня , зазначеного в державних стандартах. Численні дослідження свідчать    що основною причиною низької схожості насіння  є високий вміст в ньому вологи під час зберігання. Підвищення вологості насіння  посилює в ньому процеси дихання,  створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкідників.

Після збирання врожаю сільськогосподарських культур окрім насіння основної культури , в більшості випадків включає частки листо-стеблової маси, насіння бур’янів та інших культур, мінеральні та органічні домішки, які погіршують якість насіннєвого матеріалу, утруднюють його зберігання. Насіння бур’янів та часточки стебел мають вологість на 30-35% вищу, ніж  насіння основної культури. Несвоєчасне  і неякісне очищення  призводить до самозігрівання, пліснявіння, погіршення посівних якостей  насіння. На цьому етапі  необхідно контролювати якісні показники насіння:  чистоту,вологість, при відборі партій насіння на посів потрібно визничити схожість. Рекомендовано зберігати насіння в зерносховищах обладнаних вентиляцією. Виділення найкращих парій  за посівними якостями  – запорука майбутнього врожаю.